Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

На практика има различни полупроводникови ключове. Те се използват за превключване на захранването или за плавно регулиране на напрежението и тока. Едно от тези устройства е триак. Използва се за осветление на осветлението, в битови уреди и промишлени преобразуватели. В тази статия ще разкажем как да проверим триака за работоспособност чрез мултицет или самостоятелно изработена стойка.

Предназначение и устройство

Triacs са полупроводникови полу-контролирани ключове, които се отварят от токов импулс през контролен електрод. За да го затворите трябва да прекъснете тока във веригата или да приложите обратно напрежение.

По принцип на действие те са подобни на тези на тиристорите. Те се различават само по това, че триакът се състои от два тиристора, свързани с паралелно. Обозначението на диаграмата ще видите по-долу.

По дефиниция, те често се използват в релеен режим - с прости думи те работят на „включено“ и „изключено“, като такива релета се наричат полупроводници.

Разликите от електромеханичните са както следва - скоростта на реакция е много по-висока, няма контакти, поради което издръжливостта е висока. Основното условие за дългосрочна експлоатация е да се осигурят номинални топлинни условия и товари.

Начини за проверка

За да се диагностицират повредите на електронната схема, е необходимо последователно да се проверяват нейните елементи. На първо място, те обръщат внимание на силовите вериги, а именно всички полупроводникови ключове. За да ги проверите, можете да използвате един от следните методи:

  • мултиметър (омметър или циферблат);
  • батерия с LED или крушка;
  • в кабината.

За диагностика елементът трябва да се изпари, защото при проверка на компонентите на електронните схеми за работоспособност, без запояване на дъската, има вероятност от неправилни измервания. Например, ще намерите късо съединение не се проверява елемент, и свързан с него в една верига паралелно.

Във всеки случай, можете да проверите триака и тиристора за добро състояние без запояване, и ако откриете евентуална неизправност, изпарете и повторете измерванията.

С мултицет

За да тествате триак с тестер, трябва да поставите устройството в звуков режим.

В повечето случаи набирането е комбинирано с контролни диоди.

Типичното местоположение на констатациите или как иначе се нарича - pinout, е показано на фигурата по-долу. А1 и А2 (понякога Т1, Т2) са захранващи проводници, повече токови потоци в товара през тях, а G (порта) е управляващия електрод. Пинутът може да бъде различен, затова проверете го в таблицата с данни за триак

В диодния тестов режим, напрежението между сондите в миливолта се показва на екрана. В същото време на изпитателните проводници на тестера има напрежение, което позволява протичането на ток в измерваната верига (както в режим на омметър).

За да проверите разрушаването на елемента, докоснете сондите на щифтовете A1 и A2, ако елементът е в добро състояние, тогава на екрана ще се появи “1” или 0L, а ако е счупен, стойността е близо до 0. Ако няма късо съединение между щифтовете А1 и А2, проверете управляващия електрод. За да направите това, докоснете сондите към един от захранващите клеми и контролния електрод, екранът трябва да има ниска стойност от 80-200.

За да проверите дали триакът се отваря или не, можете за кратко да затворите неговия контролен електрод с един от проводниците на мултиметъра, така че ще приложите управляващо напрежение (ток) към него. Алгоритъмът за проверка на примера на тиристор ще видите по-долу.

След като премахнете напрежението от управляващия електрод, триакът може да се затвори отново. Това се дължи на факта, че през него трябва да преминава минимален ток, за да се поддържа състоянието на провеждане. Същото явление може да се наблюдава при следните методи за проверка.

Същото може да се направи и с омметър: ако елементът е счупен, съпротивлението ще бъде ниско и ако не е счупено, то ще се стреми към безкрайност.

Този метод на проверка е обсъден подробно в следващото видео, но имайте предвид, че авторът е допуснал грешка в текста, наричайки спада на напрежението съпротивление. Останалата част е много ясна.

Използване на батерия с крушка или светодиод

Ако не разполагате с мултицет, можете лесно да проверите триак с проста схема, за това ще ви трябва крушка или LED и батерия, веригата, която виждате по-долу.

Ако вместо светодиода се използва компактна лампа с нажежаема жичка от фенерче, тогава резисторът R1 трябва да бъде отстранен от веригата, ако използвате батерия с ниско напрежение - отстранете резистора R2 или намалете неговото съпротивление. Можете да използвате 3 пръстови батерии, свързани последователно (3x1.5 = 4.5V) или дори корона (9V). Ако монтирате преносим тестер съгласно тази схема, можете да инсталирате бутон без заключване с нормално отворени контакти, както е показано на диаграмата.

Ако не сглобите такова устройство, просто докоснете кратко за контролния електрод с жица, както е показано в метода с мултицет.

Други начини за проверка

Може би най-удобният начин за тестване на електронните компоненти е универсален тестер на радиокомпонентите, той често се нарича транзисторен тестер. Той “може” да измерва капацитета, съпротивлението, индуктивността, да определя токовете и вида на непознатите компоненти, докато работи от короната.

Такова устройство струва около 4-10 долара за алиекспрес, в зависимост от обхвата на доставката (със или без кутията) и модела (дори най-евтиният е напълно функционален домашно приготвен инструмент).

За да проверите здравето на елемента, просто го поставете в клемния блок и натиснете един бутон. Ако компонентът е дефиниран правилно, това означава, че е здрав. Ако видите, че на дисплея се появява изображение на умишлено различна част (например резистор вместо тиристор), то това означава, че е изгорен.

Мрежата има много схеми на малки щандове или устройства за тестване на триаци. Принципът им на действие не се различава от описаните по-горе методи. Помислете за някои от тях.

За да тествате триаци на контролния блок в перална машина, експертите съветват да използвате верига с електрическа крушка, без да запоявате част от дъската.

Между другото, ремонтниците често срещат замяна на ключовете в автоматична пералня. В този случай те са отговорни за управлението на двигателя и регулирането на скоростта, както в прахосмукачката, и в електрическата кана - в управляващата верига на нагревателния елемент.

Друга схема на тестовия стенд беше публикувана в един от изданията на списание "Радио" и подобно на него от чуждестранен форум. При проверка на стойката по тази схема - можете да проверите дали отваря се триак в двете посоки, за тази цел има прекъсвачи SA1, SA2 на първия кръг и S1 на втория.

Също така препоръчваме да видите:

Разгледани са основните методи за диагностика на схеми с тиристори и триаци. Те са подходящи за всички случаи, независимо къде е монтиран в прахосмукачка, димер, шайба или друг уред. Имайте предвид, че при проверка на ключ, той може спонтанно да се затвори след отстраняване на управляващия импулс - това се дължи на особеностите на тяхната вътрешна структура и номиналните работни параметри.

Материали по темата:

  • Как да проверите кондензатора за работоспособност
  • Как да използвате мултицет
  • Методи за непрекъснатост на проводници и кабели

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: